fbpx

Tjekliste inden du skriver under på din lejekontrakt

Det skal du have styr på som lejer

Lejeboligmarkedet er stort og kan for mange virke uoverskueligt. Søgen efter en lejebolig er ikke bare tidskrævende, det kan også være en svær og stressende proces, hvor fokus på at få tag over hovedet kan bevirke, at du glemmer din sunde fornuft i søgningen.

Men bare rolig: vi hjælper dig godt på vej med syv ting, som du bør være opmærksom på i forbindelse med leje af en bolig. 

 • 1. Tjek hvem der ejer lejeboligen Det er altid en god idé at undersøge, hvem der ejer boligen, du vil leje. Du kan finde oplysninger om ejeren af den bolig du er ved at leje ved at slå adressen op på boligejer.dk, alternativt på tinglysning.dk.

  Er du til fremvisning af en lejebolig, kan du spørge udlejer, hvem der ejer boligen. Er udlejer ikke selv ejeren, kan du bede om en skriftlig udlejetilladelse fra boligejeren. På denne måde har du dit på det rene, hvis det skulle vise sig, at ejeren kommer med indsigelser mod, at udlejeren lejer boligen til dig.

 • 2. Se altid boligen før du træffer en beslutning Få fremvist boligen, du ønsker at leje, før du skriver under på en lejekontrakt eller påbegynder overførsel af depositum.

  Hvis ikke dette er muligt, bør du være betænkelig og genoverveje, hvorvidt der er tale om et reelt lejemål. Det er formentlig de færreste udlejere med rent mel i posen, som ønsker at udleje en bolig til personer, de aldrig har mødt til en fremvisning.

 • 3. Undersøg huslejenDer findes regler for huslejesatser. Undersøg hvor meget din udlejer må kræve i husleje ved at rådføre dig om lejen hos huslejenævnet i den pågældende kommune. Og husk: Virker huslejen for lav til at være sand, er den det nok også. Brug din sunde fornuft og kritiske sans, når du skal forholde dig til husleje.

 • 4. Sørg for at få alt på skrift Få alle aftaler dokumenteret på skrift. Mundtlige aftaler kan nemt udvikle sig til ord mod ord ved en eventuel uenighed. Med en skriftlig dokumentation sikrer du dig bedst muligt.

 • 5. Dokumenter lejeboligens stand Fotografer lejemålet i forbindelse med indflytning. Fotos af lejligheden gælder som din dokumentation af lejemålets stand ved indflytning.

  Opdager du fejl og mangler, skal du skriftligt gøre udlejer opmærksom på disse inden for 14 dage efter, at du har modtaget nøglen. Selv om fejlene ikke nødvendigvis skal udbedres, er det vigtigt, at du får dokumenteret disse fra start, så du ikke ender med at hænge på udgifter til udbedring af fejlene ved egen fraflytning.

 • 6. Vær sikker på overensstemmelse mellem lejlighed og lejekontrakt Der skal være overensstemmelse mellem lejekontrakten og den bolig, du er blevet fremvist, og det er derfor vigtigt, du tjekker op herpå. Vær tilbageholdende med at underskrive lejekontrakt og overføre depositum, hvis udlejer fremviser en anden lejebolig end den, du skal leje.

 • 7. Fastsæt tidspunkt for indflyttersyn Ved indflytning skal du sørge for at aftale et tidspunkt for indflyttersyn med udlejer, hvor I i fællesskab kan gennemgå lejemålets stand. Fra udlevering af nøglen har du 14 dage til skriftligt at gøre udlejer opmærksom på eventuelle fejl og mangler ved boligen.

  Fotografer lejemålet ved indflytning som dokumentation på boligens stand på det givne tidspunkt og sørg for at få udlejer til at bekræfte indsigelserne. Ved at påvise eventuelle fejl mindskes risikoen for, at du som lejer hæfter for disse i forbindelse med udflytning.